Jagody goji i morwa biała od Gojishop coś pysznego i bardzo zdrowego - recenzja

Witajcie:)

I nadszedł w końcu czas na recenzję 2 ostatnich i bardzo zdrowych produktów od


sklep:

fb


Jagody Goji
Owoce goji pod względem wartości odżywczych zaszeregowane są między najbardziej wartościowe owoce naszej planety.
Niedosładzane, suszone na słońcu, bez konserwacji chemicznej.
Można je spożywać na surowo, w postaci soku lub wina, zaparzone w herbacie, lub przygotowane jako nalewkę.
Odkryto, że jagody goji zawierają składniki pokarmowe wymienione poniżej:
 -  6 podstawowych witamin
-  11 podstawowych mikroelementów
 -  22 dietetyczne pierwiastki śladowe
-  18 aminokwasów 
-  8 polisacharydów
 -  6 monosacharydów
-  5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne).
-  5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil
 -  wiele pigmentów fenolowych
Ponadto odkryto, że jagody goji zawierają wapń (112mg/100g), potas (1.13 mg/100g), żelazo (9mg/100g), cynk (2mg/100g), selen (50 mikrogramów/100g), ryboflawinę (1.3mg/100g), witaminę c (148mg/100g).
Jagody goji zawierają także wiele roślinnych substancji chemicznych:
-   beta-karoten: 7 mg/100 gramów suszonych owoców.
-   zeaksantynę: do 200 mg/100 gramów suszonych jagód goji, do 77% wszystkich karotenoidów obecnych w wilczej jagodzie to zeaksantyna.
-   polisacharydy: do 31% wagi pulpy.
Jak jeść jagody goji ? 
Zazwyczaj jagody goji występują w postaci suszonych owoców, więc można je spożywać w różny sposób, na przykład:
 -   z płatkami śniadaniowymi
-   z owsianką
 -   z jogurtem
 -   z gorącą wodą ( jako herbatę ziołową)
 -   jeść same
 -   inaczej (np. wykorzystać jako składnik ciasta)
Stosowanie:
Zaleca się stosować ok 70 sztuk dziennie (ok 20-40 gram) dla osoby dorosłej.
Dla dzieci poniżej 10lat 1/2 ilości.



Moja opinia:
Nie będę już pisać o ich właściwościach itd bo jest tego mnóstwo- część możecie zobaczyć czytając tekst powyżej napisany. Jagody znajdują się w opakowaniu foliowym, zamykanym co ułatwia nam ich przechowywanie. Należy pamiętać by przechowywać je w suchym miejscu, ponieważ wilgoć doprowadzi do ich zbrylenia (połączenia ich w całość). Jagódki są dość dobrze wysuszone ale mimo to są dość miękkie:) Ja właściwie używałam ich jako przekąski lub jako dodatek do herbaty:) herbata nabierała delikatnego posmaku jagód a same jagody zjadałam:) Są dość słodkie i lekko kwaskowe (podczas gryzienia), delikatnie może przypominają w smaku rodzynki ale tylko odrobinę. Myślę, że każdemu powinny posmakować, a poza tym jagody goji to samo zdrowie, więc warto się w nie zaopatrzyć:) Ja przyznaję, że miałam z nimi do czynienia dopiero pierwszy raz ale mam zamiar to nadrobić:))
Polecam Wszystkim małym, dużym, chorym i zdrowym- na pewno nie powinny nikomu zaszkodzić a wręcz przeciwnie:)


Kupicie je tu:



Morwa biała bio:
Przede wszystkim owoce rośliny zawierają 15-31% wysokiej jakości protein, kwas askorbowy, b-karoteny, żelazo, cynk, potas, wapń oraz fosfor i magnez, ogromną ilość flawonoidów oraz liczne antocyjany. Dzięki temu roślina ta posiada właściwości pomocne w zwalczaniu cukrzycy typu ii. zawarte w liściach i korze morwy flawonoidy, zwłaszcza kwercetyna i dnj, znacznie obniżają poziom glukozy we krwi poprzez hamowanie aktywności enzymów rozkładających węglowodany. Niejednokrotnie zostało to już wykorzystane w medycynie, a stworzone suplementy diety, zawierające wyciąg z morwy białej, cieszą się dużym zainteresowaniem na rynku. Co więcej, ekstrakty z liści morwy posiadają silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, wykazują silne działanie przeciwoksydacyjne i przeciwmiażdżycowe.

Ponadto, flawony wyekstrahowane z liści morwy posiadają działanie cytotoksyczne przeciw komórkom raka. Właściwości te pełnią znaczącą rolę w efektywnej terapii przeciw alergiom i są obecnie wykorzystywane w chorobach alergicznych. Ponadto, cyanidyna z owoców morwy chroni mózg przed dysfunkcją śródbłonkową oraz redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia choroby alzheimera. Dane literaturowe donoszą również o dużych zdolnościach morwy w lokalnym wybielaniu skóry w przypadku czerniaków, plam, piegów. owoce, dające efekt chłodzenia, są także stosowane jako środek przeczyszczający.

Ich nietypowy słodki smak dodaje uroku porannemu musli oraz wypiekom, mogą być też spożywane bezpośrednio jako smaczna i zdrowa przekąska w ciągu dnia. Pakowane w hermetyczne opakowanie.


Moja opinia:

Morwa biała bio również znajduje się w foliowym opakowaniu zamykanym i bezbarwnym dzięki czemu widzimy ile jeszcze zostało nam zawartości;) Moim zdaniem odrobinę za bardzo wysuszone, są suche i chrupiące. Słodkie ale nie za bardzo- takie w sam raz:) Ich również używałam jako przekąski- oczywiście bardzo zdrowej przekąski;) Ja dawno temu jadłam morwę białą, można powiedzieć prosto z drzewa i faktycznie smak mi się przypomniał- jest praktycznie taki sam (tylko tyle, że te są suszone). Mnie osobiście produkt przypadł do gustu:)



Kupicie tu:


A to już taka moja fantazja kulinarna:P jogurt, jagódki i morwa- szybko, smacznie i zdrowo:)


10 komentarzy:

  1. Ooo taka morwa biała, przypomniałaś Mi dawne smaki. Pycha była

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takich rzeczy :) Z chęcią bym wypróbowała bo lubię smakować nowości

    OdpowiedzUsuń
  3. mniami,muszę kupić jagody goja i morwe białą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O takie śniadanko bym zjadła :) ciekawi mnie czy by mi smakowało, ale lubię suszone wynalazki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. morwe białą muszę zakupić, a jagody goji dodaje do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń

Za każdy komentarz dziękuję- to motywuje mnie do dalszej pracy:)

Komentarze z linkami do blogów nie będą publikowane!!!

Jeśli zaobserwujesz- napisz a na pewno zrobię to samo:)